Dot Painted Rocks by Chloe Lights
about me, Positive thinking, stories

Symbols | Szimnólumok

***kérlek, görgess le a magyar fordításért*** (please scroll down for the Hungarian translation)

On rocks I only paint mandalas. I don’t know why but this is how it’s been since days one (for more than 4 years now).

Dot Painted Rocks by Chloe Lights
Dot Painted Rocks

What is a mandala?

A mandala (literally meaning – circle in sanskrit) is a spiritual and ritual symbol in the Indian religions of Hinduism, Buddhism and Jainism representing the universe. In common use, “mandala” has become a generic term for any diagram, chart or geometric pattern that represents the cosmos metaphysically or symbolically; a time-microcosm of the universe.

Dot Painted Rock by Chloe Lights
Dot Painted Rock

Mandalas are wonderful symbols, they are originated from India representing the universe, making it a little easier for yogis to meditate and focus. They also mean the cycle of life, they can symbolize birth and in buddhism they make mandalas from colorful sand which is blown away by the wind at some point, meaning that everything in life, including beauty comes to an end.

While these meanings are all very beautiful and deep, I wanted to keep my art lighthearted and fun so my rocks mean something very different to me: I originally started painting them so that every time I look at them, I would either think of something beautiful or something that makes me proud of myself.

Glow-in-the-dark rocks by Chloe Lights
Glow-in-the-dark rocks

They also glow-in-dark and with that I wanted to create a place where there is always happiness and hope, even in the darkest hours of the night.

The name Symbols came to my mind only recently but it fits so well, I think! They can symbolize many great things and I hope you’ll find some secret meaning (or memory) in them that is your own!

Chloe Lights

Kövekre csak mandalákat festek. Nem tudom, miért, de így megy ez az első naptól kezdve (mostmár több,mint 4 éve).

Dot Painted Rocks by Chloe Lights
Dot Painted Rocks

Mi az a mandala?

A szó, az ősi indiai nyelvből, a szanszkritból származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A jógik elmélyedést segítő különféle eszközöket használnak, melyekre támaszkodva szilárdan tarthatják tudatukat meditációjuk tárgyán.

Dot Painted Rock by Chloe Lights
Dot Painted Rock

A mandalák nagyszerű szimbólumok, eredetük Indiához köthető, az univerzimut reprezentálták és kicsit megkönnyítik a jógik számára a meditálást és az összpontosítást. Az élet körforgását is jelentik, valamint a születés szimólumának is tartják. A buddhisták pedig színes homokból készítik a mandalákat, hogy aztán a szél elfújja azokat, ezzel tudatosítva, hogy az életben minden, még a szépség is múlandó.

Míg ezek a gondolatok nagyon szépek és mélyek, szerettem volna, ha az én művészetem könnyed és mókás, a köveim pedig valami egészen mást jelentenek számomra: eredetileg azért kezdtem el festeni, hogy minden alkalommal, mikor a kövekre nézek, olyan dologra gondoljak, ami örömteli vagy ami igazán büszkévé tesz magammal kapcsolatban.

Glow-in-the-dark rocks by Chloe Lights
Glow-in-the-dark rocks

Köveim világítanak a sötétben, ezzel egy olyan közeget szeretnék létrehozni, ahol mindig van remény és boldogság, még a legsötétebb órákban is.

A Szimbólumok elnevezés csak nemrég ütött szöget a fejemben, de szerintem nagyon illik hozzájuk! Sokminden jelenthetnek és azt remélem, te is találsz majd egy olyan titkos jelentést (vagy emléket) bennük, ami a csak a tiéd!

Chloe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s